Ons aanbod
Bij Compinsight geloven we dat open praten over loon geen uitzondering mag zijn - maar de norm. Vandaag voelt 1 op de 4 Belgische werkgevers zich comfortabel genoeg om transparant te communiceren over verloning. En datzelfde ongemak leeft ook bij werknemers. Tijd om dat te doorbreken. We bieden verschillende diensten om samen te bouwen aan een eerlijker en transparanter loonbeleid.
Consultancy
Wil je verloning strategischer en mensgerichter aanpakken?
We begeleiden organisaties bij het opzetten van een eerlijk en doordacht loonbeleid. Van functieweging tot heldere communicatie.
Workshops
Voor werkgevers: tools en inzichten om transparanter te belonen.
Voor werknemers: inzicht in loonfiches, voordelen en communicatie
Events
Talkrijke events in het reward landschap waarbij wij als expert spreken of waar wij trotse partner zijn
Consultancy
Wil je verloning strategischer en mensgerichter aanpakken?
We begeleiden organisaties bij het opzetten van een eerlijk en doordacht loonbeleid. Van functieweging tot heldere communicatie.
Voor werkgevers: tools en inzichten om transparanter te belonen.
Voor werknemers: inzicht in loonfiches, voordelen en communicatie
Talrijke events in het reward landschap waar wij als expert spreken of waar wij trotse partner van zijn.
Meest gestelde vragen beantwoord
Loontransparantie betekent dat bedrijven helder communiceren over de regels rondom beloningen. Dit houdt niet in dat alle lonen openbaar moeten zijn, omdat dit kan leiden tot ongewenste effecten, zoals vernedering. Wel is het cruciaal dat medewerkers begrijpen waarom iemand een bepaald loon ontvangt en wat ze moeten doen om te groeien.
Duidelijke en eerlijke spelregels bevorderen de rechtvaardigheid op de werkvloer en versterken het vertrouwen tussen werkgevers en werknemers. Onderzoek toont aan dat medewerkers die de regels als duidelijk en eerlijk ervaren, langer blijven, gemotiveerder zijn en zich beter voelen in hun werk.
We bieden workshops, tools, en advies op maat om een transparanter en rechtvaardiger loonbeleid te ontwikkelen. Dit helpt bij het verbeteren van werknemerstevredenheid, het verlagen van personeelsverloop, en het opbouwen van een positieve reputatie als werkgever.
Wanneer werknemers meer inzicht hebben in hun loonpakket, begrijpen en waarderen ze het beter. Ze krijgen het gevoel dat het loonbeleid eerlijk is, wat hun motivatie en welzijn verhoogt. Helaas vertrekken werknemers vandaag omdat ze het gevoel hebben dat het loonbeleid niet rechtvaardig is. Dit ontstaat vaak door verkeerde vergelijkingen met collega's, wat ervoor zorgt dat ze zich benadeeld voelen.
Dat wil je als werkgever natuurlijk voorkomen. Wij bieden workshops aan die hierop inspelen.
In plaats van alleen total reward sheets te delen, creëren we echte connecties tussen medewerkers en het loonbeleid.
Begin met de basis: zorg ervoor dat je loonbeleid eerlijk is, zowel intern als extern. Dit betekent dat collega's die vergelijkbaar werk doen gelijk beloond worden en dat je ook competitief bent ten opzichte van andere bedrijven. Zorg ervoor dat je beloningsstructuur is gebaseerd op objectieve criteria.
Vervolgens is open communicatie over het beloningsbeleid essentieel. Bij Compinsight kunnen we je helpen met advies en workshops om dit proces te begeleiden en te ondersteunen.
Op 10 mei 2023 heeft het Europees Parlement de "Pay Transparency Directive" goedgekeurd, die tot doel heeft loondiscriminatie tussen mannen en vrouwen te verminderen en de loonkloof tegen 2026 te dichten. De richtlijn verplicht werkgevers om transparanter te zijn over lonen, wat bijdraagt aan gelijke beloning voor gelijk werk.
Belangrijkste verplichtingen:
Toegang tot informatie: Werkgevers moeten werkzoekenden informeren over het beginsalaris of de loonschaal in vacatureteksten en mogen niet vragen naar eerdere salarissen. Na indiensttreding hebben werknemers recht op informatie over gemiddelde lonen en de criteria voor salaris en loopbaanontwikkeling, die objectief en genderneutraal moeten zijn.
Rapportageverplichting: Bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten jaarlijks verslag doen van de loonkloof. Kleinere bedrijven rapporteren elke 3 jaar, terwijl bedrijven met minder dan 100 werknemers geen verplichting hebben. In België zijn bedrijven met 50 werknemers of meer momenteel al verplicht een loonkloofrapport op te stellen, maar de nieuwe richtlijn maakt deze verplichting uitgebreider.
Toegang tot de rechter: Werknemers die het slachtoffer zijn van loondiscriminatie hebben recht op volledige compensatie, inclusief achterstallig loon en eventuele bonussen. De bewijslast ligt nu bij de werkgever, die moet aantonen dat hij de regels voor gelijke beloning niet heeft geschonden.
