Overslaan naar inhoud

Hoe ver moeten we meegaan met de wensen van onze werknemers?

Onlangs werd ik benaderd door een klant die worstelde met een vraag die we allemaal wel eens stellen: Hoe ver moeten we meegaan met de wensen van onze werknemers? Een specifiek voorbeeld dat op tafel kwam: het mobiliteitsbudget. "Moeten we dat aanbieden als kandidaten erom vragen tijdens sollicitaties?"


In de gesprekken met sollicitanten klonk het vaak: "Bied je een mobiliteitsbudget aan?" De vraag stelde hen voor een dilemma: Moeten we voldoen aan die wens, of kiezen we voor iets dat meer past bij de cultuur en waarden van ons bedrijf?

Geloof me, ik begreep de frustratie. Er is zoveel keuze tegenwoordig en de druk om 'mee te gaan met de trends' is groot. Maar de realiteit is dat een loonpakket niet zomaar een menukaart van voordelen moet zijn. Het moet meer zijn dan dat.


Enkele sleutel-elementen:


1. Startpunt: de markt

Laten we eerst de vraag breder trekken. Wat is de marktstandaard? Sinds de invoering van het mobiliteitsbudget in 2019 als alternatief voor de bedrijfswagen, blijkt uit onderzoek dat slechts ongeveer 10% van de Belgische bedrijven dit aanbieden. Dus, als je dat niet doet, betekent dat niet noodzakelijk dat je een marktnadeel hebt. Je blijft zeker niet achter. Maar... als het wel aansluit bij de visie van je bedrijf, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, kan het een waardevolle aanvulling zijn.


2. Beperk het aantal opties

Mijn advies? Bied liever een beperkt aantal keuze opties aan. Deze opties moeten niet alleen gangbaar zijn, maar ook echt passen bij de waarden van je bedrijf. Stel bijvoorbeeld dat je werk-privébalans belangrijk vindt, dan is het aanbieden van extra vakantiedagen een logische keuze. Het gaat er niet om alles aan te bieden, maar om het juiste aan te bieden.

Onderzoek laat trouwens zien dat te veel keuze opties bieden kan leiden tot keuzestress – en laten we eerlijk zijn, dat is niet wat je werknemers willen. Keuzes maken is belangrijk, maar te veel keuzes kunnen averechts werken.


3. Trend watching

Als we kijken naar de trends, zien we dat extra vakantiedagen steeds populairder worden. Zo blijkt zelfs dat een op de vijf werknemers in 2024 extra vakantiedagen kocht via hun cafetariaplan – een stijging van 80% ten opzichte van het vorige jaar. En (misschien niet) verrassend genoeg, kiezen vooral de jongste en oudste werknemers vaker voor extra vakantie dan de 35- tot 55-jarigen.

 

Mijn grootste advies? Kies voor wat werkt


Het draait niet alleen om het aanbieden van ‘wat de markt doet’ of wat de werknemer vraagt, maar om het creëren van een pakket dat een betekenisvolle impact maakt en past bij je organisatie.


Dus, waar stopt het? Het stopt zodra je ervoor zorgt dat jouw loonpakket past bij je organisatie en niet enkel bij de verwachtingen van de buitenwereld.

Deel deze post