Overslaan naar inhoud

Moeten bedrijven het loon expliciet vermelden in vacatures?

"Start nu als huishoudhulp en verdien 2.100 euro netto voor 35 uur werk per week." Met deze boodschap trekt Het Poetsbureau honderden sollicitanten aan voor hun vacatures. Het is een trend die steeds meer bedrijven overnemen: het expliciet vermelden van het loon in een vacature. Maar waarom is dit zo'n goed idee? En wat kunnen andere bedrijven hiervan leren?

 

Transparantie over salaris werkt


Het Poetsbureau, een dienstenchequebedrijf, wil het taboe rond salaris doorbreken. In hun recente wervingscampagne vermelden ze het exacte salaris dat een beginnende huishoudhulp kan verwachten. Dit is een bewuste keuze om het idee tegen te gaan dat bijvoorbeeld een poetsvrouw of -man altijd tegen de armoedegrens aan werkt. De resultaten van deze campagne spreken boekdelen: Het Poetsbureau ontving maar liefst 20% meer sollicitaties dan normaal.

 

Deze aanpak komt niet uit de lucht vallen. In veel andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is het inmiddels heel gebruikelijk om het salaris in vacatures te vermelden. Sinds april 2022 is het in New York zelfs verplicht om een minimum- en maximumsalaris aan te geven bij vacatures. In België gebeurt het nog niet veel, maar dat kan snel veranderen.

 

Waarom loontransparantie belangrijk is


Het expliciet vermelden van het loon heeft verschillende voordelen. Ten eerste maakt het het voor werknemers makkelijker om banen in verschillende sectoren met elkaar te vergelijken. Dit kan vooral nuttig zijn in een tijd van arbeidsschaarste, waarin werkgevers hard moeten werken om talent aan te trekken.

 

Daarnaast kan loontransparantie bijdragen aan het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Als het salaris van tevoren bekend is, is er minder ruimte voor onderhandelingsverschillen, wat kan helpen om eerlijkere beloningspraktijken te waarborgen.

 

In België is er nog steeds veel taboe rond loon. Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de drie Vlamingen weet hoeveel hun beste vriend verdient, en slechts de helft weet wat hun directe collega’s verdienen. Dit blijkt ook uit het feit dat het in veel bedrijven nog een taboe is om openlijk over salaris te spreken.

 

Europese richtlijn komt eraan


Volgens de Europese wetgeving moeten lidstaten tegen 2026 hun loonbeleid hervormen om meer transparantie te creëren. Dit betekent dat bedrijven binnenkort verplicht kunnen worden om het salaris in hun vacatures te vermelden. Hoe de Belgische wetgeving precies gaat uitzien, is nog niet duidelijk, maar de trend naar meer transparantie zal steeds sterker worden.

 

Moeten we wachten tot 2026?


Absoluut niet! Bedrijven kunnen nu al profiteren van de voordelen van salaristransparantie. Kandidaten hebben tegenwoordig toegang tot allerlei online tools en platforms, zoals salariskompas, die hen helpen een beter idee te krijgen van wat ze mogen verwachten voor een bepaalde functie. Mijn inbox staat vol met berichten van medewerkers die zich afvragen of ze wel eerlijk worden betaald. Door nu al open te zijn over je salarispakket, kun je zowel je wervingsproces verbeteren als het vertrouwen van je medewerkers vergroten.

 

Ben jij klaar om transparanter te communiceren over salaris? 

Kun jij uitleggen waarom de ene werknemer meer verdient dan de ander? 

Heb je een eerlijk loonbeleid dat je kunt objectiveren? 


Als het antwoord "nee" is, is het hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Deel deze post